Assurena Insurance Agency is an independent insurance brokerage agency that carries some of the best coverage options in the entire New USA.

Our Contacts

88 Centre Street North,
Toronto L4W 1C9
advisor@assurena.com admin@assurena.com
+1 (419)-507-0468
+1 (213)-345-0468

Working Hours

Monday
9.00 - 5.00
Tuesday
8.00 - 5.00
Wednesday
8.00 - 5.00
Thursday
8.00 - 5.00
Friday
8.00 - 4.00
Satureday
Closed
Sunday
Closed

Calculator RCA

Loading...
Comandă Asigurarea RCA Online.

Obține asigurarea RCA simplu și rapid cu Qasig

Vrei să pornești la drum, însă nu ai asigurarea obligatorie RCA sau urmează ca aceasta să expire curând? Chiar și călătorind doar local, șoferii tuturor autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în Moldova trebuie să dețină polița de asigurare RCA emisă în ultimele 12 luni. Nu-ți face griji, cu brokerul Qasig ai posibilitatea să întocmești polița online, în doar câteva minute, și să afli prețul acesteia imediat. Completezi câmpurile cu informațiile solicitate, iar noi vom avea grijă să-ți livrăm operativ asigurarea, la adresa indicată.

Dacă apar întrebări, contactează-ne la:
01. Calculează prețul

Indică câteva date generale utilizând calculatorul RCA și află cel mai avantajos preț oferit de către companiile de asigurări partenere.

02. Introdu datele mașinii

Vrem să fim siguri că totul este corect și la costuri pe cât se poate de mici. Introdu datele din pașaportul tehnic al mașinii.

03. Introdu datele personale

Completează câmpurile cu datele personale, pentru a verifica veridicitatea datelor introduse în calculator.

04. Alege metoda de livrare

În scurt timp vei avea asigurarea la mână, doar trebuie să alegi metoda de achitare și modalitatea de livrare a acesteia.

Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto Internă

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) este un document indispensabil pentru orice conducător de vehicul auto din Republica Moldova, care are drept scop să garanteze despăgubirea persoanelor prejudiciate în urma unui accident provocat de autoturismul pe care a fost emisă polița.

RCA este un contract încheiat între posesorul de autovehicul și compania de asigurări. Întrucât are sarcina de a garanta protecția intereselor economice și sociale ale celor păgubiți în accidente rutiere, indiferent de situația materială a celui vinovat, absența acesteia este pedepsită conform Codului Contravențional al RM. Mai mult de atât, potrivit drepturilor consumatorului, asigurătorii sunt obligați să emită o astfel de poliță la solicitarea conducătorilor, iar pentru refuz riscă să fie sancționați legal.

Despăgubirile materiale pentru daunele produse se oferă doar în cazul care asigurarea este valabilă și printre evenimentele întâmplate se numără: vătămări corporale sau decese, pagube materiale, pagube de consecință a imposibilității de utilizare a vehiculului avariat, cheltuieli de judecată suportate de către persoana prejudiciată.

Asigurarea RCA este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova și este valabilă pentru o perioadă de un an. În cazul autovehiculelor înmatriculate în străinătate, ce nu dețin Carte Verde, polița poate fi validă pe o perioadă de minim 15 zile și maxim 12 luni, în funcție de solicitarea conducătorului. Același principiu este aplicat și în cazul utilajului utilizat sezonier, precum cel agricol.

rca-qasig

Informații utile despre Asigurarea RCA

1.Ce este Bonus-Malus

Șoferii prudenți au parte de beneficii plăcute, printre care se numără și sistemul bonus-malus, utilizat în UE și multe alte țări din lume. Acesta permite conducătorilor auto precauți să achite o taxă de asigurare mai mică decât în cazul celor care produc accidente. În timp ce pentru primii reducerea poate fi de până la 50%, cei din urmă sunt penalizați de fiecare dată când provoacă o avarie, astfel încât prețul stabilit de asigurator se poate dubla.

Cum funcționează sistemul bonus-malus? Pentru început, fiecare persoană este verificată în baza de date, conform numărului de identitate (IDNP), pentru a identifica dacă numele acesteia se regăsește în vreun contract de asigurare. Cu ajutorul numărului bonus-malus din poliță se vor identifica dosarele de daună în care figurează persoana în cauză. În cazul în care, pe parcursul ultimului an, persoana nu a fost implicată în accidente rutiere cu achitare de despăgubiri, acesteia îi va fi atribuită următoarea clasă, superioară celei inițiale. La calcularea costului pentru asigurare, va beneficia de o reducere de 5%, iar timp de 10 ani, dacă nu a produs accidente, aceasta va crește la 50%. 

În situațiile cu scenarii negative, majorarea primei se face în urma fiecărei avarii produse. Un singur accident va costa conducătorul un plus de 10% la costul inițial al asigurării, două - 20%, iar dacă numărul acestora este echivalent sau depășește cifra 4, pe parcursul ultimelor 12 luni, prețul se va dubla.

Persoanele fizice care dețin mai multe vehicule auto, vor beneficia de aceeași categorie bonus-malus pentru toate vehiculele. Prin urmare, această prevedere permite ca la reînnoirea RCA, conducătorul să fie inclus în cea mai favorabilă clasă, potrivit istoricului de daunalitate. Pe când în cazul persoanelor juridice, categoria este stabilită pentru fiecare vehicul în parte.

2.Ce se întâmplă în cazul pagubelor materiale?

În cazurile care se produce un accident, compania de asigurări trebuie să respecte prevederile din legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr.414-XVI din 22.12.2006. Prin urmare, aceasta trebuie:

  • să deschidă dosar de daune și să examineze formularul Constatare amiabilă de accident, completat în modul prevăzut de lege și depus de către victimă, și, totodată, să elibereze o confirmare de recepționare și înregistrare a cererii de despăgubire;
  • să solicite date despre eveniment și consecințele acestuia, de la instituțiile și organele de stat competente (poliţia, unităţile de pompieri, procuratura sau instituţiile medicale);
  • să examineze bunurile avariate şi să încheie, în termen de 5 zile lucrătoare din data primirii cererii, un proces-verbal de constatare a pagubelor;
  • să închidă dosarul de daune privind pagubele materiale în cel mult 15 zile calendaristice din data depunerii de către păgubit a ultimului document necesar pentru finalizarea dosarului;
  • să închidă dosarul privind vătămările corporale sau deces în cel mult 10 zile calendaristice din data depunerii de către victimă a celui din urmă document de confirmare a pagubelor;
  •  să achite despăgubirea de asigurare în termenii stabiliți prin lege, care nu depășesc perioada de trei luni din data depunerii cererii.

În situațiile în care asiguratorul neglijează prevederile legii - nu a examinat bunurile avariate și nu a încheiat un proces-verbal de constatare a pagubelor timp de 5 zile  - persoanele care au suferit în urma accidentului au dreptul să apeleze la experți independenți sau alte instituții de specialitate pentru a face procedurile în cauză. De asemenea, nu este obligat să prezinte asigurătorului bunurile avariate, este suficient să-l informeze printr-o scrisoare recomandată.

3.Ce se întâmplă în cazul vătămărilor corporale?

În cazul unor accidente rutiere, asigurarea RCA compensează atât daunele materiale, cât și cele aduse vieții și sănătății persoanelor păgubite. Partea vătămată sau, în caz de deces, moștenitorii acesteia, primesc despăgubiri de la compania de asigurări.

Despăgubirile sunt plătite în baza unei cereri depuse de către victimele accidentului sau rudele acestora, imediat ce ce a fost stabilită partea vinovată. La depunerea acesteia, pentru a demonstra cheltuielile suportate de către partea vătămată pentru tratament și achiziționarea de medicamente, trebuiesc prezentate toate facturile și chitanțele care confirmă plata serviciilor medicale și demonstrează cheltuielile pe medicamente (în conformitate cu prescripțiile medicului).

Totodată, legea nr. 414-XVI din 22.12.2006 stipulează că în situație de deces a unei terțe persoane, indiferent dacă accidentul a fost provocat de vinovat sau păgubit, o bună parte din despăgubire va conține salariul până la vârsta de pensionare pierdut de persoanele care se aflau în întreținerea celui răposat.

Cu siguranță, în situațiile de accident rutier pot interveni diferite scenarii, care nu corespund celor enumerate anterior. De exemplu, vinovatul avariei poate fugi de la locul evenimentului sau ar putea să nu dețină o asigurare RCA. Prin urmare, pentru a garanta despăgubirea victimelor, au fost create fonduri speciale de asigurare de răspundere civilă, precum: Fondul de protecție a victimelor accidentului, Fondul de compensare și Garanție financiară externă. Astfel, dacă e autorul accidentului nu a fost găsit, prezentând același set de acte, partea vătămată va primi despăgubiri de la Biroul Național al Asiguratorilor Auto (BNAA). Același lucru este aplicabil și în cazul deceselor sau vătămărilor corporale, victimele vor primi compensație din fondurile existente.

4.Cum pot reduce costurile la asigurarea RCA?

În primul rând, datorită sistemului Bonus-Malus, șoferii care nu produc accidente beneficiază de o reducere generoasă anual la asigurarea RCA, echivalentă cu 5% și care poate ajunge până la 50%. De asemenea, te poți bucura de costuri mici la asigurare atunci când o reînnoiești prin intermediul Qasig, întrucât tarifele obținute sunt obținute direct de la companiile de asigurare, fără plăți suplimentare.

5.Ce se întâmplă dacă am pierdut polița RCA?

Dacă ai pierdut actul de asigurare, nu e cazul să-ți faci griji, deoarece nu va trebui să suporți alte costuri de reînnoire. Poți obține un duplicat adresându-te la societatea care ți-a emis asigurarea. Dacă ai încheiat contractul prin intermediul Qasig, ne poți contacta prin telefon sau e-mail, iar noi îți vom transmite o copie al poliței RCA.